Oogheelkunde Rijswijk gebruikt cookies om u beter te kunnen helpen en de website te verbeteren. Indien u hiermee akkoord bent, hoeft u uw voorkeuren niet te wijzigen. - Bekijk details
TEKST VERGROTEN    tekst verkleinen tekst vergroten

Vitrectomie

Een vitrectomie, ook wel vitreo retinale operatie genoemd, is een operatie die uitgevoerd wordt ter behandeling van een aandoening van het glasvocht of het netvlies. Het glasvocht is een heldere gelei, die zich achter de lens in het oog bevindt. Het netvlies (retina) is de laag in het oog waar de beeldvorming plaatsvindt.

Een vitrectomie kan om verschillende redenen nodig zijn. Het glasvocht kan, spontaan of door een bloeding, troebel worden. Een vitrectomie kan in sommige gevallen nuttig zijn om het troebele glasvocht te verwijderen zodat het licht weer ongehinderd in het oog kan komen. Meestal wordt een vitrectomie echter uitgevoerd voor een afwijking aan het netvlies. Soms groeit er een vliesje over het netvlies (epiretinale membraan). Dit kan vervorming van de gele vlek (pucker) veroorzaken, waardoor men ook vervormd gaat zien. Er kan ook een gaatje in de gele vlek ontstaan waardoor het scherpe zien ernstig verminderd (maculagat).

Uitgebreidere informatie vindt u in deze folder

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen over onze laserbehandelingen of ooglidbehandelingen?
Neem dan contact met ons op. We helpen u graag.

> afspraak maken

Oogheelkunde Rijswijk is lid van:

KIWA-keurmerk ZKN-keurmerk